Artroscopie (kijkoperatie in het gewricht)

 

Artroscopie is een kijkoperatie in een gewricht, zoals bijvoorbeeld de knie of elleboog. ‘Artro’ staat voor gewricht, en ‘scopie’ staat voor het kijken.  

 

Wat is artroscopie?

 

Bij een artroscopie worden er twee kleine incisies van 4 millimeter in het gewricht gemaakt. Via deze twee insneden wordt een kijkinstrument (de artroscoop) ingebracht. Via deze zelfde insneden kan ook de behandeling zelf plaatsvinden. Het grote voordeel is dat deze methode een beperkte belasting voor de patiënt met zich meebrengt. Immers, er zijn maar kleine sneden van enkele millimeters nodig. Er hoeft dus geen grotere snede gemaakt te worden om het gewricht goed in beeld te krijgen.

 

Wanneer artroscopie? 

 

Er zijn verschillende gewrichten en aandoeningen waarvoor de artroscopie een zeer geschikte methode is. Denk bijvoorbeeld aan: -  Elleboog dysplasie, zoals OCD  en LPC.

-  Knieproblemen, zoals inspectie bij voorstekruisbandletsel en meniscusproblemen.

-  Schoudergewricht waar OCD of bicepsafwijkingen zijn.

-  Hakgewricht met OCD

 

Los beenfragment (LPC) in de elleboog.

 

 

Voordelen van artroscopie 

 

Omdat er kleine insneden zijn is de ingreep minder ingrijpend dan een standaard operatie. Daarbij is het ook een groot voordeel dat de binnenkant van het gewricht goed zichtbaar is. De structuren in het gewricht zijn met een artroscopische behandeling het best te beoordelen. Bovendien kan bij de artroscopie de diagnose én de behandeling tegelijkertijd uitgevoerd worden.

 

Hoe wordt een artroscopie uitgevoerd?

 

Voor een artroscopische behandeling moet uw huisdier altijd onder narcose. Via chirurgische operatie zal de huid op twee plaatsen een kleine snede krijgen om het instrumentarium toegang te geven naar het te behandelen gewricht. De arthroscoop zelf is een klein dun buisje met lenzen. Op de scoop wordt buiten het gewricht een videocamera en een lichtkabel. De arthroscoop wordt in het gewricht gebracht met een beschermende schacht. Ook wordt er tijdens het kijken steriel water door het gewricht gespoeld.

De chirurg kijkt naar een beeldscherm waar een sterk uitvergroot en scherp beeld te zien is van het gewricht. Vervolgens wordt er via de andere snede andere instrumenten ingebracht om het gewricht te behandelen.

 

 

 

Postoperatief (na de operatie)

 

Een artroscopie is geen ingrijpende operatie voor uw hond, het zijn immers maar een paar kleine sneden die zijn gemaakt. Echter wil dat niet zeggen dat uw hond ook snel hersteld is en alles weer mag.  De revalidatie en het herstelperiode na de artroscopie hangen af van de ernst van de gewrichtsproblemen in het behandelde gewricht.

De eerste zes weken zal de patiënt minimaal mogen bewegen en aangelijnd moeten worden

uitgelaten. De snelheid van revalidatie hangt af van een aantal factoren. De revalidatie van een oudere  hond loopt bijvoorbeeld vaak veel trager dan die van een jongere hond. Maar ook de hoeveelheid artrose aanwezig op het moment van de operatie is bepalend voor een sneller of juist trager verlopend herstel. Over het algemeen geldt hoe langer er wordt gewacht met een operatie van een gewricht, des te meer artrose er zal ontstaan, en des te langer zal de revalidatie duren. Ook het gewicht van de hond is belangrijk; lichte honden revalideren beter dan (te) zware honden.

Na de artroscopische behandeling kan de orthopedisch chirurg u informeren over de te verwachte prognose en herstelperiode voor uw hond. 

 

Complicaties

Zoals bij iedere operatie, kunnen ook hier complicaties optreden. Het is mogelijk dat de wond geïnfecteerd raakt, dit komt vaak door likken of bijten aan de wond en is te voorkomen door het dragen van een kraag. Door het dragen van een kraag is het niet meer mogelijk voor de hond om aan de wond te zitten. Een andere complicatie is het opstapelen van wondvocht, dit zit onder de huid en wordt seroma vorming genoemd. Gelukkig komen deze complicaties maar zelden voor.

 

 

Marèse van Haneghem, orthopedisch dierenarts     

Dierenkliniek Kortenoord Wageningen                                

www.kortenoord.com